Start Tratamente - Izvoare
Imprimare Email

Primele constructii balneare in acest loc, in afara celor romane, s-au ridicat in perioada dintre anii 1724-1737 si purtau pe atunci numele de Baia comună. Era folosita de grănicerii din cazarma situata in fata ei. Turcii ard statiunea Baile Herculane in anul 1737. Se reconstruieste intre 1758-1760, sub denumirea de "Baia cea mare".




In anul 1792, baia se reface si capata numele de "Baia cu şindrilă", dupa acoperisul sau. In anul 1846 se construieste la fel ca in forma actuala, iar in anul 1866 se reface si se mentine asa pana in anul 1970, cand se modernizeaza. La data constructiei avea 32 de cabine si 3 bazine comune, din marmura alba si rosie. Bazinele erau folosite astfel: unul pentru barbati, unul pentru femei si altul pentru militari. Era prevazut cu trei rezervoare pentru racire. Baia comunica cu strada si cu Pavilionul 4, iar prin aceasta se putea ajunge pana la Cazinou. Pana la ultimul razboi mondial se comunica cu Spitalul militar (Pavilionul 5) pe sub strada. Aceste bai primesc apa de la izvoarele Apollo I si II.

4. Baia Hebe (Baia de "friguri si umflatura", Baia pentru "dureri de incheieturi", Carolina, Karolinenbad, Dragalina) se gaseste in Piata Hercule.

Pana in anul 1792, asa cum apar in diferite stampe, Baia poseda doar cateva constructii din scandura. In forma actuala, baia s-a construit in anul 1826. In anul 1864 se reface odata cu podul de langa ea. Atunci se construieste si ambitul (coridorul), care face legatura cu hotelul Decebal (Pavilionul 2).

Baia Hebe dispune de 8 cabine si un bazin, construite din marmura alba si rosie. Izvorul Hebe va fi utilizat in cura interna, iar pentru bai, apa va fi adusa de la izvorul Apollo. Deasupra baii se afla o frumoasa terasa pentru helioterapie.

5. Baia Diana (Baia "articulara de asudare", Baia "pentru dureri de oase", Ferdinand, Elisabeta, Closca) este amplasata pe str. Izvorului, pe partea dreapta a Cernei.




Pe stampele de epoca, inainte de anul 1792 apare construita din lemn. Din caramida s-a zidit in anul 1810, odata cu cazarma de langa ea. In forma actuala s-a construit in anul 1859. In anul 1970 s-a modernizat. Baia are 9 cabine si un bazin comun. Apa se depoziteaza si se raceste in doua rezervoare. Instalatiile sunt construite din marmura alba si rosie, iar bazinul din gresie antiacida. Primesc apa de la izvoarele Diana I si II.

6. Baia Neptun (Szapary, Maria, Horia) se afla in centrul statiunii, pe malul drept al Cernei, in fata Parcului Central. S-a construit in anul 1883-1886, dupa planurile arhitectului Alpar. Era la data constructiei cea mai moderna instalatie balneara din Europa. Avea ascensor hidraulic si un sistem de ventilatie tot hidraulic, actionat de apa izvorului Munk, din spatele ei.

Cladirea are doua aripi: una cu bai de sulf si alta cu bai de sare. In prima aripa functioneaza 32 de cabine si 2 bazine, construite din marmura alba si rosie. Foloseste apa termala de la izvoarele Neptun I si IV. Cea de-a doua aripa are tot 32 de cabine si 2 bazine. Apa necesara bailor este adusa de la izvorul Hercule I. Intreaga baie utilizeaza 5 rezervoare pentru racirea si inmagazinarea apei termale. Ea a mai fost dotata cu un turn artezian, construit in anul 1894, care conducea apa la baie fara pompare.

Baia Neptun mai dispune si de o sectie de fizioterapie bine utilata.


7. Baia Venera (Francisca, Franzensbad, Baia de Pucioasă, Baia Francezilor, Baia de râie, Baia Femeilor, Carmen Sylva, 7 Noiembrie) face parte dintre primele bai construite in statiune, alaturi de Baia Romana si Baia Apollo. Prima baie din lemn s-a construit in perioada 1724-1736. Este arsa in timpul razboiului din 1737-1739 si refacuta in perioada 1764-1768. Din caramida se ridica abia in anul 1838, reparandu-se la diferite intervale. In forma actual s-a amenajat in anul 1930, iar in anul 1969 s-a modernizat. Are 3 cabine si 2 bazine. Apa, acumulata intr-un rezervor, provine de la izvorul cu acelasi nume. In prezent nu se utilizeaza.

8. Complexul U.G.S.R. se gaseste in Parcul Vicol si face parte din al doilea nucleu al statiunii, fiind o constructie a zilelor noastre. A fost ridicat intre anii 1971-1974 si dispune de o baza proprie de tratament, utilizand apa izvorului Traian. Are 8 cabine si 2 bazine comune. Un rezervor inmagazineaza apa pentru racire. Complexul are in dotare instalatii adecvate de hidroterapie si electroterapie.


 

Vremea


Warning: Creating default object from empty value in /www/htdocs/w009aada/joomla-sbh/modules/mod_random_image/helper.php on line 85
cerna-tal.jpg