Start Geografie
Imprimare Email

Geografie - Baile Herculane

ASEZAREA GEOGRAFICA
Statiunea Baile Herculane este situata in sud-vestul tarii, la extremitatea vestica a Carpatiilor Meridionali, in judetul Caras-Severin, pe ambele maluri ale raului Cerna, aproape de locul unde acesta se intalneste cu raul Belareca. Ea se afla la intretaierea paralelei nordice 44º52’ cu meridianul estic 23º30’, pe aceeasi paralela cu Nisa si Venetia.
Fata de nivelul Marii Negre, statiunea se gaseste la o altitudine de 168m, fiind ascunsa intr-o vale ingusta, foarte pitoreasca, pe care toti cei ce au descris-o au numit-o "romantica". Aceasta vale, orientata NV-SV, este strabatuta de apa Cernei, rau zglobiu de munte cu apa limpede, tumultoasa si rece.

Statiunea Baile Herculane este strajuita de Muntii Mehedinti spre est si Muntii Godeanu si Muntii Cernei spre vest.

Baile Herculane GeografieLocalitatile cele mai apropiate sunt: comuna Mehadia la 11km si comuna Topoleţ la 13km. Peste culmea Muntilor Cernei se afla satele Valea Bolvaşniţa si Bogâltin. Culmea Muntilor Mehedinti desparte statiunea de satele oltenesti din plaiurile Mehedintilor: Podeni, Gornenţi, Costeşti, Prejna, Isverna. Pe Cerna in sus pot fi zarite casute risipite prin poieni sau aninate pe cleanturi care apartin comunei Cornereva. O grupare de case se gaseste la 36km, in catunul Cerna-Sat. In amonte de acesta se afla barajul Valea lui Iovan, apartinand sistemului energetic Cerna-Motru-Tismana.

Baile Herculane, oras cu functie dominanta de statiune balneoclimaterica si turistica permanenta, de interes international, cuprinde statiunea propriu-zisa si doua cartiere: Zăvoi si Pecinişca.

CAI DE ACCES. Statiunea Baile Herculane este accesibila cu toate mijloacele de transport. Ea se afla pe principala artera ce circulatie – feroviara si rutiera – Bucuresti – Timisoara, prin care se leaga de cele mai importante capitale ale Europei.


In statiune se poate ajunge:
  • Cu trenul – venind pe linia ferata numarul 100, Bucuresti-Craiova-Timisoara. Fata de Bucuresti se gaseste la o distanta de 364km, iar fata de Timisoara la 169km. Gara Baile Herculane, unde opresc toate trenurile de calatori, este amplasata la 6km distanta fata de statiune. Curse regulate de autobuze, la fiecare tren, duc calatorii in statiune.
  • Cu masina – pe drumul E 94 si D.N. 6, sau pe noul drum de pe Valea Cernei, care face legatura Tg. Jiu-Baia de Arama-Herculane (D.N. 67 D). Tronsonul D.N. 67 D leaga statiunea de aceasta artera rutiera; devierea lui are loc la 380km, in fata garii.

Fata de Bucuresti se afla la 383km, de Timisoara la 160,5km, de orasele cele mai apropiate Baia de Arama la 61km, de Orsova la 19km, de Drobeta Turnu Severin la 41km, si de Caransebes la 71km.
Cele mai apropiate capitale ale Europei fata de Herculane sunt: Budapesta la 529km, Belgrad la 356km, Viena la 736km.

  • Cu vaporul – venind pe Dunare pana la Orsova. De aici si pana la Baile Herculane distanta poate fi parcursa in 15 minute cu trenul sau cu masina.
  • Cu avionul – pe aeroporturile de la Timisoara, Caransebes sau Craiova.
  • Pe jos – pentru turistii care traverseaza culmea Muntilor Mehedinti, venind din nordul Olteniei sau culmea Muntilor Cernei, sau dinspre Ţarcu si Retezat, pe poteci montane marcate.
 

Vremea


Warning: Creating default object from empty value in /www/htdocs/w009aada/joomla-sbh/modules/mod_random_image/helper.php on line 85
cerna-tal.jpg